Kevätsuunnitelmat - Plans for the Spring

Olisi varmaan myös työjuttuja tehtävänä, mutta nyt on blogia laiminlyöty niin pitkään, että täytyy kirjoittaa.

Ilmari and Hedda

Pesinnät syksyltä ovat tosiaan onnellisesti ohitse, sitä ei aina edes ymmärrä miten ison osan vuotta yksi pesintäjakso kattaa, kun parien muodostamisen jälkeen on ensin odotusaikaa 1-2 viikkoa, jonka jälkeen tulee ensimmäinen muna, tämän jälkeen 3-5 viikkoa munimista ja hautomista, jonka jälkeen tai sen aikana, riippuen miten monta munaa tulee kuorituvat poikaset. Esimerkiksi seitsemän munaa munitaan 14 päivän sisällä ja samoin ne myös kuoriutuvat kahden viikon aikana, kukin 18pv hautomisen päätteksi. Kun viimeinenkin poikanen on kuoriutunut, on aikaa vierähtänyt jo liki kaksi kuukautta, ja tähän lasketaan vielä kaksi kuukautta lisää, ennenkuin on poikasten luovutusaika.

Tuona aikana tuoreruokaa valmistetaan päivittäin 1-3 annosta koko 4 kuukauden ajan, siivotaan häkkiä extra kakkapökäleiden ja roiskitun tuoreruoan takia normaalia useammin, ja mikä tärkeintä, tarkkaillaan poikasten kasvua ja kehitystä sekä pohditaan syntyjä syviä, välillä ahdistuksen välillä ilon aiheiden vuoksi. Aikaa siis todella kuluu, etkä oikein voi suunnitella mitään reissuja tai muutakaan aikaa tai ajatuksia vievää tuolle ajalle, sillä vaikka lintujen hoitaja normaalisti löytyisikin, poikasten ja pesinnän vahtimiseen tarvitaan kokemusta ja sitoutumista.

Viime syksynä laitoin ensimmäiset pesinnät käyntiin jo syyskuun alussa, mutta kumpikaan niistä ei onnistunut, vaikka munia tulikin. Mietin vielä laitanko uusia pareja ja laskin miten pitkälle talveen ne pesinnät venyisivät ja mietinnän päätteeksi laitoin uudet parit. Eli tämä "syksyn" pesintärupeama on näin kasvattajan näkökulmasta kestänyt oikeastaan 5 kuukautta, sillä poikaset ovat vieläkin poikashäkissä ja pari niistä kaipaa yhä uusia koteja. Viimeiset tulivat myös luovutusikään vasta n. 2 viikkoa sitten. Ja vaikka se vie aikaa ja on aika raskastakin välillä kun kaikki ei aina mene niin hienosti, olen silti taas niin iloinen ja tyytyväinen hienoihin poikasiin ja siihen että kaikki sujui loppuviimein hienosti ja sekä emot että poikaset voivat hyvin.

I-pesueen Iivari muutti pois viime viikonloppuna ja sai uudeksi nimekseen Pablo. Se pääsi yksinäiselle nuorelle Lumi-naaraalle kaveriksi ja on kuulema jo sopeutunut hyvin. Tässä tapauksessa ei varsinaista karanteenia voinut suositella, sillä kahden yksinäisen linnun pitäminen erillään toisistaan kuukauden ajan olisi aivan liian stressaavaa molemmille linnuille. Linnut ovat ystävystyneet hienosti ja kesytysharjoitukset etenevät :)

Helmi ja Hertta ovat myös viihtyneet hyvin uudessa kodissaan Skellefteåssa, samoin Hedwig - ja kaikkia poikasia on kovasti ikävä, olivat tosi hienoista pesueista, ja H-pesuelaiset niin uteliaita ja rohkeita.

Näitä geenejä tulee jatkotuotantoon varmasti, Bossille tälle vuodelle vielä toinen pesue, joko keväälle tai syksylle, riippuu miten se on pesintävietissä - Chiaralle vasta syksylle, että saa levätä kunnolla. Frodo sen sijaan jäi nyt kokonaan eläkkeelle. Se on kyllä hienossa kunnossa, mutta sen verran rauhaton pesinnöissä että se häiritsee poikkeuksetta kesympiä naaraita. Jälkeläiset ovat jo nyt kesympiä kuin isänsä ja uskon, että Frodo on kuitenkin ollut arvokas lisä geenipooliin sen virkeyden ja terveyden takia. Pidän myös 4 vuotta sopivana eläkeikänä naaraille, sen sijaan terveille ja hyväkuntoisille koiraille voi suoda vuoden pidempäänkin, mutta tällöin minulla on itsellä todisteet terveydestä sekä terveistä jälkeläisistä.

Tulevan kevään / kesän pesintöihin on kaavailtu Steveä, Lucya, Jemmya tai Sadieta mahdollisesti, mutta katsotaan nyt, en ole oikein mitään lyönyt lukkoon, kaksi paria kuitenkin maksimissaan lähtee pesimään kerralla.

Teddy sen sijaan on tiputtanut yhä enemmän sen pyrstösulista, jotka muutenkin ovat takkuisen näköiset ja luulen, etten tule käyttämään sitä jalostukseen ollenkaan. Mikäli ominaisuus on dominoiva, jopa puolet poikasista tai useampikin saattaa päätyä lyhytpyrstöisiksi ja lentokyvyttömiksi. Joten Teddy saa vain olla Teddy. Sekä Frodon että Teddyn jäädessä pois joutunen etsimään uuden koiraan tai pari jostain. Kotonakin on koiraita, mutta ne ovat keskenään sukulaisia kaikki. Akvaariosopista niitä tuskin kannattaa lähteä tilaamaan mikäli laatu on tätä, joten kenties kesällä lähden tekemään matkan eteläisempään Ruotsiin.

--

Toiveena olisi saada kevään pesinnät ohitse kesäkuun loppuun mennessä, joten kenties tuolla maaliskuulla, helmikuun lopulla aikaisintaan voisi laittaa pareja pesimään. Nämä olisivat molemmat täysenglantilaisia pesintöjä ja odotettavissa keltanaamiota, sinistä, harmaata, opaalia ja spanglea - toivon niin. Ehkä joku kanelikin. Näistä poikasista saa mielellään olla jo yhteydessä, otan jonoon sitä mukaa kuin kiinnostusta on.

---

I'm planning getting the breeding season going again around March. Steve, Lucy, Sadie, Jemmy, possbily Boss if he's in condition, are on my list. Two couples though only, not more. Teddy and Frodo will be out of breeding, Frodos age is quite enough and Teddy doesn't really fullfill the requirements of a good breeding budgie.

Only the girls from I-clutch are available for new homes from the babies left at home. I've also only heard good news from the new homes and I hope it will continue that way too 💓

Kommentit