Kunnes (taas) toisin todistetaan

No niin... Nyt on kysytty ja saatu jopa kahden mutaatioiden erikoisasiantuntijan mielipide Nieven kirjavuudesta, toinen heistä on kirjoittanut artikkelin Know Your Pieds jonka luettuanu häneen yhteyttä juuri otin.

Laitoin Nievestä ensin hänelle jokseenkin huonon kuvan, sekä kuvan Caanista, Nieven ainoasta pojasta. Ensimmäisessä kuvassa, kuva alla, ei käynyt ilmi Nieven kuvioiden resessiivistyyppinen kirjavuus, eli mustien kuvioiden haalistuminen valkoisen sekaan. Herra Yorke mainitsi tästä erityisesti ja sanoi, että Nieve on australian kirjava. Joskus kirjavilla kirjavuusgeeni sijoittuessaan nokanalueelle saa aikaan sen, että vahanahka on vaaleanpunainen. Samoin jalat voivat olla vaaleanpunaiset. Normaalisti australiankirjavalla koiraalla on sininen vahanahka ja harmaat jalat. Tuplatekijäisellä on violettivahanahka.


No kun luin tuosta kuvion tuomiosta, laitoin Yorkelle vielä pari kuvaa lisää, mm. alla oleva, josta minusta käy erittäin hyvin ilmi tuo Nieven resessiiviselle kirjavalla tyypillinen kuviointi. Luulin todella, ettei tuo muuta asiaa miksikään, mutta Yorkepa sanoikin sitten, että näyttäisi siltä, että lintu on hollanninkirjava, sillä australiankirjavan siipikuvio ei koskaan ei tuollainen.


Joten kappas vaan. Olin tosiaan jo uskoni menettänyt, mutta nyt kai on pakko taas alkaa uskomaan (kunnes toisin todistetaan..) että tuossa selkäni takana todella saattaisi pesimäpuuhissaan olla ilmielävä hollanninkirjava.

Alunperin eurooppalaiset kirjavat olivat juurikin tyyppiä hollanninkirjava. Sittemmin Australiasta levisi australian oma muunnos kirjavasta ja hollanninkirjava katosi lähes tyystin tämän uuden mutaation myötä. Olemme kuitenkin onnekkaita sen suhteen, että hollanninkirjava on dominoiva mutaatio, joten tästä pesinnästä ei edelleenkään tule Nieven viimeinen missään tapauksessa. Kun se parka raukka vain oppisi parittelemaan kunnolla... Nyt Akan kanssa olen nähnyt jo monta melko hyvääkin yritystä ja tänään lopulta valotin munat - niistä vain yksi on hedelmöittynyt. Oih ja voih. Mutta eihän se auta kuin toivoa, että edes pari muutakin tulisi vielä.

Eräs toinen asiantuntija, joka itse on kasvattanut hollanninkirjavia, jopa tuplana, mainitsi, että hollanninkirjavan untuva on valkoista, kun aussilla se on harmaa. Tämä vain, että Nievellä on piilevänä valitettavasti myös opaali ja Akka on opaali, joten monella poikasella tulee silti olemaan valkoinen untuva, sillä opaali tekee samaa myös.

Mutta tässä nämä uutiset. Tänään on tullut tuorein muna, tällä hetkellä viidestä vain yksi näkyy hedelmöittyneenä, kahdesta nuorimmasta on vielä liian aikaista sanoa.

Kommentit