Nieve ja Akka

Nieven perimästä: Nievestä olemme päässeet niin pitkälle pohdinnoissamme sen mutaatiosta, että se vastaa lähestulkoon määritelmää Hollaninkirjavasta, lukuunottamatta musta-valkoista pyrstöä, jonka tulisi määritelmän mukaan olla valkoinen (tosin olen nähnyt kuvan myös mustapyrstöisistä Hollanninkirjavista). Hollanninkirjava vain on äärimmäisen harvinainen mutaatio, ainakin Suomessa ja ulkomaalaisilla foorumeilla harvempi on edes kuullut moisesta (kiitos Annican sivujen, Suomessa tiedetään ;)). Yksi vaihtoehto olisi ehkä myös tuplatekijäinen australiankirjava, mutta Nievellä on määritelmään aivan liian paljon väriä ja liian pinkki vahanahka. Resessiivinen kirjava se ei ole, koska sillä on iirisrenkaat, muutoin se on aivan kuin malliesimerkki resessiivisestä kirjavasta. Kaikkein varteenotettavin vaihtoehto olisi, että Nieve on ns. yhdistelmä sekä australian- että resessiivistäkirjavaa, jolloin se omaa ominaisuuksia molemmista mutaatioista. Tällä pesinnällä, ei-kirjavan naaraan kanssa toivon saavani selville jotain Nieven mutaatiosta. Tähän mennessä se on tuottanut yhden jälkeläisen australiankirjavan Loiston kanssa, koiraspoikasen, joka on hyvin pitkälle kuten tuplatekijäinen australiankirjava, paitsi sen vahanahka on pinkki, kuten isällään Nievellä. Joten salaisuus säilyy edelleen, jäämme seuraamaan tilannetta. :)

Nieve ja Akka ovat taas sopusoinnussa keskenään. Akka muni pari päivää meille tultuaan yhden munan häkin lattialle. Laitoin sille pöntön sen jälkeen ja munan pönttöön. Se oli kuitenkin rikottu. Toinen muna tuli eilen, mutta sekin oli tänään rikottu, molemmat kyllä hyvin todennäköisesti ovatkin olleet hedelmöittymättömiä, joten liekö siksi rikottuja, toivotaan ainakin, ettei stressistä tai muusta häiriöstä johtuvaa. Akka säksättää melko paljon pöntöstä käsin, tästä en ole aivan varma, mistä se johtuu.

Toisen munan poistettuani toin pariskunnan alakertaan, jotta Akan ei tarvitse stressata yläkerran muusta parvesta, vaikka ovatkin nyt olleet lentotauolla, etteivät mene häiritsemään paria. Yhtään paritteluun viittaavaa toimintaa en ole nyt nähnyt, taitavat vielä vähän tutustella uuteen paikkaan. Häkki on aivan katonrajassa pienen tyttömme takia, joka kyllä keksii ja ehtii niitä luvattomiakin juttuja. Linnut varmaan tuntevat myös olonsa turvalliseksi tuolla korkealla, vaikka molemmat ovatkin tottuneita koiriinkin.

Akka viettää paljon aikaa pöntössä, vaikka se on jo aika lailla putsattu sahanpuruista, lisääkin voisin laittaa, mutta saa olla nyt vähän aikaa tyhjempänä. Nieve myös pönttöilee paljon, sillä luulen sen olevan jo melko pesintävieteissään senkin, eikä Akka ainakaan aiemmin antanut sen nousta selkään. Voi siis myös olla, että Akka pakenee Nieven paritteluyrityksiä pönttöön ja Nieve seuraa sitä sinne, jolloin Akka ahdistuu ja alkaa säksätys. Pöntössä parittelu tuskin onnistuu, eli Akka on siltä osin turvassa. Nieve innostuu heti, kun Akka tulee pidemmäksi aikaa ulos pöntöstä :) On naaras kuitenkin saanut syötyäkin jossain välissä tai sitten Nieve syöttää sitä, sillä kakat ovat todella isoja, kuten tässä vaiheessa pesintää kuuluukin olla.

Pariskunta kyllä muutoin käyttäytyy aivan kuin ketkä tahansa parin muodostaneet undulaatit, sukivat ja suukottelevat, juttelevat lempeästi. Akka myös hoitaa Nieven tahriintuneita sulkia ja ovat kaikin puolin herttaisia <3>

Kommentit