Yhteistyötä, pesintäongelmia ja parven touhuja

Nyt on laitettu vireille projekti Chirping Chicks Kaijuli Ry:n kasvattajalistalle. Minun piti olla listalla jo vuodesta 2011 lähtien, mutta jouduin luopumaan silloisesta parvesta. Joten nyt! Uusin ideoin! Ja linnuin!

Olen myös ollut yhteydessä erääseen "lähialueen" heh, kasvattajaan ja meillä on hänen kanssaan suunnitteilla poikasvaihto. Tämä siis tarkoittaa että sekä Gwen että Griffin ovat muuttamassa tänä syksynä pois ja meille on tulossa kaksi lintua niiden tilalle, mutta kerron tästä sitten kun linnut ovat meillä, tuntuu että ne ovat niin ihania etten uskalla liikaa puhua jos jostain syystä poikasvaihto ei onnistuisikaan...! Terveiset sinne! :)

--

Pesinnät sujuvat odotetusti, likimain. Tai ainakin sen suhteen että täysin ongelmallista ei ole taaskaan. Yksikään muna ei myöskään vaikuttaisi hedelmöittyneeltä, tosin viimeisimpiä vielä odotan...  Ongelmat vain taas vahvistavat ajatustani siitä, ettei yhtäkään pesintää tähän taloon tule ilman että kaverina on toinen pesivä pari.

Steve siis rikkoi pesinnän aluksi munia 2 kpl jonka jälkeen aloin siirtämään munat heti niiden tultua Sadielle ja Robinille ja kaikki on toiminut ok. Lucy on saanut hautoa tekemiäni posliinisia munia sen sijaan, jotka ovat tosin hieman liian isoja sille, täytyisi tehdä uudet. Ne ovat siis poltettua posliinia, lasittamatonta, joten ovat jotakuinkin verrattavissa oikeaan munaan. Eikä niitä pysty rikkomaan.. Siirsin vähän myöhemmin pönttöön myös hedelmöittymättömäksi (että osaakin olla pitkä sana) jääneitä munia, jotka Steve on jättänyt rauhaan, joten aika aikaansa.

Steve kuitenkin nuorena ja innokkaana, kuten Frodokin ensi pesinnöissään, on sitten kehittänyt uusia tapoja hankaloittaa asioita ja se ei osaa jättää Lucya ollenkaan rauhaan. Se on jopa mennyt pönttöön parittelemaan sen kanssa, tai yrittänyt ainakin. Lucy kommentoi tätä mutta aika hiljaisesti se kommentoi, ei se oikein osaa sanoa vastaan. Olen hieman epäröinyt mitä tehdä asian suhteen, se ei kuitenkaan ollut jatkuvaa, joten arvelin että seuraan tilannetta josko se olisi ohimenevää.

Eilen ei sitten enää tullut munia, kummallekaan parille, mutta huomasin, että Lucy aristaa oikeaa jalkaansa. Tämän lisäksi Steve yrittää edelleen koko ajan paritella, vaikka Lucy ei tarjoa itseään. Epäilen, että Steve on väkivaltaisillaan eleillään onnistunut jotenkin satuttamaan Lucya ja päätin sitten että sen on aika lähteä tuulettumaan. En aio laittaa Steveä enää Lucyn kanssa, se saa odottaa jotain toista pesintää jossa naaras on kipakampi.

Lucy saa siis hautoa yksin, en osaa sanoa olisiko sen aristavan jalan kanssa parempi levätä pöntössä vai orrella. Tänä aamuna se jo varasi painoa jalalle vähän enemmän, joten mitään kovin vakavaa ei onneksi taida olla sattunut. Olen nyt ottanut kaikki posliiniset munat pois ja antanut tilalle hedelmöittymättömiä, nyt kun varmuus niihinkin on tullut. Sen uusimmat munat ovat vielä Sadiella ja Robinilla. En tiedä annanko sen hautoa oikein kauan, vaikka jalkakin olisi kunnossa. Hedelmöittyneiden munien kanssa oikeastaan kaksi vaihtoehtoa, heittää ne pois ja antaa parin yrittää uudestaan jos on aikaa ja pariskunta on kunnossa, tai antaa emon kyllästyä itse hautomiseen ja hylätä munat. Muistelen että se hautoi viimeksi kolmattakymmenttä päivää, kunnes lopulta otin munat pois kuitenkin. Ei se vaikuttanut niihin kyllästyvän ollenkaan ja minusta tyhjien munien hautominen ei ehkä kuitenkaan ole kauhean järkevää, kun me ihmiset tiedämme paremmin.

Viidensistä munista en siis vielä tiedä, ne ovat nyt 3pv vanhoja, joten eivät ole ainakaan toistaiseksi muuttaneet väriä. Värimuutos näkyy siis paljaalla silmällä, jonka voi helposti todeta kun emo on syömässä tai verryttelemässä pöntön ulkopuolella, munien tulee olla siinä vaiheessa n. 4-5pv haudottuja.

Sellaista tällä kertaa... kevään pesinnät siis seuraavaksi tähtäimeen, jos ja kun tämä jää tähän. Joskus maaliskuun tienoilla katsotaan taas uudestaan, mutta suunnitelmat kirkastunevat jo aiemmin :)

--

Parvi on melko lailla aktiivisimmillaan. Sekä Chiara että Lilja olisivat innokkaita pesimään. Frodosta ei ollut ilmeisesti enää kaveriksi, joten Chiara on löytänyt kumppanin Bossista. Saan olla tarkkana, ettei Chiara keksi jostain pesäkoloa kun ovat huoneessa vapaana. Sekä se että Lilja ovat ahkerasti "sisustaneet" siemenkuppeja, valitettavasti, joten kaikki siemenet ovat koko ajan lattialla. Pesäksi ei kuppeja kuitenkaan toistaiseksi olla huolittu, mutta jos alkaa vaikuttaa siltä että niissä viihdytään muutoinkin kuin sotkemassa, on minulla komerossa onneksi jokunen siemenautomaatti, mikäli kupit täytyy ottaa pois.

Yläkerran huone on siis täysin hyväksytty kodoksi, sotkeminen onnistuu aivan entiseen malliin ja jopa vielä tehokkaammin ja koko huonetta käytetään lentämiseen. Vielä muutama istuma- (lue: sotkemis-) paikka lisää tarvittaisiin ja sitten olisi hyvä. Talomme on vanha joten jotkin sähköjohdot siellä vähän huolettaa joita en saa peitettyä, mutta tässäkin ilmeisesti täytyy vain seurata touhuja tarkkaan ja tarjota luvallista nokan aktivointia reilusti.

Eilen parvea kädestä syöttäessäni sekä Lilja että Chiara pitivät kovasti villapaitani pehmeästä materiaalista, joka ei valitettavasti oikein muuttunut pesäksi sekään. Lilja kävi jopa maistelemassa silmälasin sankaa. Mitäpä ei pesintäviettinen naaras uskaltaisi... Kesy se ei varsinaisesti ole, oikeastaan päin vastoin.

Kommentit