Fingers Crossed Now

Täällä on pesinnät laitettu aluilleen, pareille Sadie & Steve sekä Lucy & Sir Robin. Aiemmin pohdiskelinkin kuinka tämän olin ajatellut, sillä itseasiassa Steve ja Lucy ovat muodostaneet parin, mutta niiden pesintäyrityksessä kävi viime syksynä huonosti, enkä sitten uskaltanut sitä toistaa. Joten laitoin Sadien Stevelle pariksi ja vaikuttaisi siltä, että Sadie tosiaan on jämäkämpi, mutta ehkä jopa niin tomera, ettei Steve ole uskaltanut oikein edes paritella sen kanssa. Sadie tarjoaa kyllä itseään ja kovasti Steve kiertää ja kaartaa, mutta mitään järkevää en ole vielä nähnyt..

Lucy ja Sir Robin taas ovat oikeastaan vain lisäparina. En oikein usko että tälle parille voi tulla poikasia, mutta toivoisin toki niin. Vielä parempi pari olisi varmasti ollut Lilja, mutta Lilja on vielä tauolla. Parempi siksi että se on violetti ja toiseksi, se on innokas pesintäpuuhissa.

Mutta näillä mennään nyt ja toivotaan parasta.

Gwen muutti viime viikolla uuteen kotiin ja asustaa nyt kolmen muun undulaatin kanssa. Viime vuoden poikasista voisin harkita siis uuteen kotiin enää Griffiniä ja Iristä, mutta ne voivat hyvin myös jäädä parveen :)

Laitetaan tähän nyt kuitenkin vähän spekulointia mahdollisista tulevista väreistä. Syksyn pesinnät menivät niin hienosti poikasmäärältään, etten osannut oikein edes ajatella nyt tuloksena olevan muunlainen, mutta saa tosiaan nähdä!

Steve on vaaleansininen violetti joka kantaa opaalia ja mahdollisesti myös kanelia. Sen isä on periyttänyt vahvasti kanelia jälkeläisilleen, joten on 50% mahdollisuus, että Stevekin on kanelin kantaja. Sadie on vaaleansininen spangle kaneli-opaali keltanaamio mut II ja uutuutena tässä on spangle, joka on dominoiva geeni, ja arviolta puolet poikasista saattaisivat olla spanglea, ja jopa 75% spangle opaalia kuten emänsä. Tuolla se juuri topakasti tyhjentää pönttöä puruista joita ei koskaan tarvita... Laitoin haapahaketta tällä kertaa, mutta taidan vaihtaa vielä toiseen ja haapahakkeeseen ehkä takaisin jos tulee poikasia ja kasvavat isommiksi, on sen verran rouheaa.


Steve & Sadie

Eli seuraavalla kaavalla periytyy:

Kaikki poikaset sinistä linjaa ja mahdollisuudet seuraaviin lisämausteisiin:

75% opaalia, jakautuu sekä koiraille että naaraille, mutta osalle koiraista vain piilevänä

75% kanelia, mikäli isä on piilevä kaneli, sama kuin yllä

50% spanglea

50% vaaleansininstä violettia

50% keltanaamiota

50% normaalikuvio

Jonkin tietyn väriyhdistelmän saaminen näiltä kahdelta on n. 4-8% luokkaa, oli se sitten vaikkapa täysin normaali sininen tai lintu jolla on molempien vanhempien mutaatiot :)

Mutta esimerkiksi Bossin ja Chiaran pesueessa, sekä isä että emä periyttivät kanelia, mutta vain yksi naaras oli kaneli, toki myös Helmut, mutta vain piilevänä, vaikka todennäköisyydet sanovat että jopa puolet olisivat voineet olla kaneleita. Puhumattakaan siitä keltanaamiosta, joita ei tullut yhtään, vaikka niitä olisi pitänyt tulla puolelle.

Ja vaikka todennäköisyyksien pohdinta onkin hauskaa, loppu tulema voi siis olla mitä tahansa, varsinkin jos suvut takana eivät ole tiedossa. Käytän monesti myös apuna netistä löytyvää genetiikkalaskuria joka toimii muuten hyvin, mutta ei keltanaamion ostalta, sen se laskee 100% todennäköisyydellä, vaikka todellisuus on 50%.

Sir Robin & Lucy

Sir Robin taas on kirjava, dominoiva sellainen ja periyttäisi kirjavaa geeniään n. puolelle jälkeläisistään. Arvelisin sen olevan myös tuplatekijäinen violetti, koboltti, joten se periyttäisi violettia kaikille poikasilleen, kobolttia puolelle. Muita geenejä en tiedä sillä olevan.

Lucy periyttää kaikkea samaa kuin Sadiekin ja lisänä myös harmaata.

Vaikka harmaata ja violettia en suosittelekaan yhdistämään, tässä tapaukessa toisen emon ollessa tuplatekijäinen violetti, ovat kaikki poikaset violetteja, joten ei tarvitse jäädä harmaidenkaan kanssa arpomaan, onko lintu lisäksi violetti vai ei. Mahdollisia harmaita poikasia tästä pesueesta en käyttäisi jatkojalostukseen mikäli haluaa puhtaita värejä, vaan suosittelen niitä lemmikkikoteihin.

---

Two couples (above) have been paired and we're hoping for babies in some 3-4 weeks. I haven't yet seen any proper action, so I'm slightly doubtful, but you never know. Hopefully at least Sadie and Steve will have babies, but both the couples would produce blues, spangles and yellowfaces, Sadie and Steve also opaline and possibly cinnamon and Lucy and Sir Robin could have also pied offspring. 

Kommentit

 1. Lilja + Sir Robin poika-poikasia odotellessa haikeana haikuna sydämeni huokaa: violetti poikia Ouluun jo tuokaa.
  Topi on äitini unelmien undu.
  Kirkkaana loistaa höyhenten huntu!
  Minulle kelpaa minttu tai clear-wing, vilkas Vili. Se on Topin veli.
  Sellaiset toiveet, sellainen peli.
  Toimikaa jo Sir Robin ja Lilja.
  Kevät menee ja kesä koittaa.
  Aurinko hohtavat hanget voittaa.
  Sitten kesäkuukin on ohi ja
  pian elopelloilta kootaan vilja.
  Vastatkaa Sir Robin ja Lilja:
  Missä viipyy tomera Topi ja vilkas Vili?
  Tehkääpä tili!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti