Neljä munaa - Four Eggs

EDIT 23/2: Lucy has 5 eggs now! I do wish some of them are fertile...!

--

Pesintä sujuu ainakin näennäisesti hyvin - tarkoittaen, etten tiedä edelleenkään ovatko munat hedelmöittyneet. Lucy on oikein tunnollinen äitilintu, se alkoi istumaan tiiviisti munien päällä viikonloppuna, eikä jätä pönttöä tyhjäksi pitkiä aikoja. Ensimmäiset onnistuneehkon oloiset parittelutkin on nähty viikonlopun aikana, joten kenties 3. tai 4. muna saattaisivat jopa olla hedelmöittyneitä.

Aivan ilman sydämentykytyksiä ei olla selvitty tälläkään kertaa kuitenkaan. Lucy edellisessä pesinnässä jätti yhden munintapäivän väliin, tai ainakin väli oli tavattoman pitkä, ja olen nyt tarkkaillut sitä mikäli merkkejä viivästymisestä on ollut havaittavissa. Se siis saattaisi olla merkki munan juuttumisesta. Kaikki on kuitenkin sujunut muuten hyvin, mutta kaksi munista on ollut verirantuisia (2. ja 3.). Säikähdin tietenkin, pelkäsin että seuraavaksi minulla on juurikin juuttunut muna tai kloaakin pullistuma tai jopa prolapsi, olen hyvin taitava pelkäämään aina pahinta - mutta mitään merkkejä tästä ei linnussa näkynyt, se söi, joi, paritteli, lauloi (jos ehti, aika paljon on töitä äitilinnulla) ja teki pesää/hautoi. Joten koetin ottaa rauhallisesti, lisäsin kalkin ja D3 vitamiinin saantia (tai oikeammin varmistin, että se meni myös Lucylle asti), lisäsin ilman kosteutta, joka saattoi hyvinkin olla syynä ongelmaan ja neljäs muna tuli maailmaan aivan normaalina. Verta ei siis missään vaiheessa ollut paljon, valitettavasti en hoksannut ottaa kuvaa ja kuivanut veri on jo hiertynyt pois. Ei pöntössä, ulosteessa eikä varsinkaan Lucyssa itsessään näkynyt yhtään verta, eikä se vaikuttanut missään määrin sairaalta. Verirannut olivat kuin pensselillä kevyesti vedetty munan päälle. Luin samankaltaisista oireista kanafoorumeilta, joissa se on myös vaikuttanut aina olevan ohimenevää.

Meidän onnenamme on myös, että Lucyn kasvattaja on lintuihin erikoistunut eläinlääkäri, joten tuki ei ole koskaan kaukana. Jos tätä sattuisi lukemaan joku jolla on samanlaisia ongelmia, jo pelkästään emon sairaanoloinen käytös tämän lisäksi olisi syy lähteä välittömästi eläinlääkäriin, sillä munan juuttuminen, puhumattakaan pullistumasta tai prolapsista on linnulla nopeasti kuolemaan johtava tila.

Lucy on nyt siis muninut 4 munaa, alkoi hautomaan niitä kunnolla perjantaina tai lauantaina. Pariskunnan paritteluyrityksetkin olivat tosiaan viikonloppuna jo paremmalla mallilla, mutta nähtäväksi jää mikä niistä on tulos. Pidetään sormet tiukasti ristissä!


--


So far so good but I have no idea if the eggs are actually fertile or not. Lucy and Sir Robin are giving it a go this time, because the previous father-to-be attacked the eggs breaking them. I did though get such advice on young males as Frodo in his first try that they might take it easier the next time around - but if it's the eggs that are in danger I rather not even try :/

Lucy has been a terrific mamabird and Sir Robin takes good care of feeding her and looking after her. She started sitting on the eggs properly friday-saturday, so after the second egg was laid. So 4-5 days of proper incubating behind us now.

I was a little worried though, the 2. and 3. egg coming out slightly bloody, as if they had dried brown brush strokes on them. This never happened first time around, so I take it might have been dry air, it still being winter here. I tried lifting up the humidity plus taking care of proper calcium and D3 intake - it resulting in a clean egg - the 4. one which she laid yesterday. So I hope it was just that. Lucy hasn't seemed sick or anything but perfectly normal during the whole breeding period, which is why I wasn't too worried.

We're hoping some of the eggs will be fertile and that everything goes well for the rest of the time too... They eat their veggies enthusiastically, are very keen on sprouts and boiled egg, so much so, that the normal seeds aren't so very popular at all atm. It is though mostly Sir Robin who does all the eating and Lucy only gets to be fed :)

Kommentit