Pesintäkuulumisia

Chiaran ja Bossin ensimmäinen muna on tullut ja toista odotetaan tänään. Ovat edelleen innoissaan pesimisestä ja jännä seurata parin edesottamuksia, kun viimeksi yhdistin Chiaran ja Frodon ilman että olivat pari entuudestaan. Undulaateilla voi niinkin harrastaa pesintälainaamista ja eri parien yhdistämistä, sillä ne useimmiten sopeutuvat uusiin ympäristöihin ja parin vaihdoksiin nopeasti. Ehkä omalla kohdalla voisin ajatella, että voimakkaasti pariutuneet linnut saisivat mahdollisuuksien mukaan pysyä yhdessä ja pesiä vain keskenään, mutta esimerkiksi meidän parvestamme löytyy poika-poika pareja ja myös yksi sisaruspari. Näistä kytköksistä huolimatta pesiminen toinen linnun kanssa on sujunut ongelmitta.

Tämä on myös yksi harvoja kertoja kun olen päässyt pesittämään valmiin parin. Chiara ja Boss parittelevat joka päivä, monta kertaa päivässä ja se on aloitettu jo ennen ensimmäisen munan tuloa. Joten jos jotain kummallisuuksia ei ole päässyt tapahtumaan, oletan jo ensimmäisen munan olevan hedelmöittynyt! Chiara on aiemmassa pesinnässä muninut 7 munaa, mutta Frodo oli myös erittäin huolellinen puoliso ja ruokki Chiaraa jatkuvalla syötöllä, kirjaimellisesti. Boss ei ole aivan niin valveutunut ja Chiara jostain syystä ei vaikuta itse täydentävän Bossin puutteellista ruokintaa. Ihan kaikkea en tosin pääse seuraamaan. Mutta olen laittanut ruokaa myös aivan pöntön läheisyyteen jotta emo söisi tarvittaessa itsekin jotain. Spekuloin siis tässä lähinnä sitä, mikäli Chiaran munasaldo jäisi olosuhteiden takia kenties pienemmäksi. Chiarahan edellisessä pesinnässä joutuessani ottamaan Frodoa välillä häkistä pois sen käytöksen vuoksi - heittäytyi syömästä lainkaan, jolloin työnsin hirssintähkiä sen pönttöön nakerreltavaksi.

Boss looking after Chiara

Frodo on nyt siis myös sen iän ja onnistuneiden jälkeläisten vuoksi laitettu pesimään tälle vuodelle uudestaan, tällä kertaa Liljan kanssa. Molemmat sekä Boss että Frodo täyttävät ensi vuonna 4 vuotta ja koska vasta tänä vuonna olen saanut parvea isommaksi, pesityksille on nyt korkea aika.

Frodo on minulle täysin tuntematonta sukua, sillä kun ei ole rengasta ja se on haettu kasvattajalta. Se on oletettavasti hybridi suuren koon vuoksi, erittäin aktiivinen ja terve ja varustettu voimakkaalla pariutumisvietillä, mikä on hyvä enkkupesintöjä ajatellen. Tässä syyt Frodon toiseen pesintään, vaikka edellisessä olikin haasteensa, joista kuitenkin selvittiin.

Lilja on Steven täyssisar, Bossin puolisisar ja se on alunperin Bullervikenilta Piteåsta. Se on visuaalinen violetti, joko koboltti tai taivaansininen - määritystä vaikeuttaa vertailun puute ja Liljan kaneli kuvio joka haalentaa perusväriä 50%. Minulla ei ole parvessa muita koiraita kuin Frodo joka ei olisi sukua Liljalle tai söisi sen violettia piiloon. Teddyn tuplaharmaa piilottaisi joka ikisen mahdollisen violetin alleen, joten se yhdistelmä ei ole järkevä.

Frodon ja Chiaran pesueesta kotiin jäi harmaa opaali /kaneli Gible, joka on nyt pian 4kk vanha. Tästä pesinnästä Liljan kanssa on odotettavissa normaalikuvioisia vaaleansinisiä (koboltteja?) ja violetteja poikasia, joilla violetti tosin todennäköisimmin on koboltin sävyinen ilman kanelia joka Liljalla on voimakas sillä olevan kanelin vuoksi. En ole tosiaan aivan varma Liljan tummuustekijöistä, se saattaa myös olla kobolttivioletti kaneli, vaaleansinisen violetti kanelin sijaan. Mikäli joku poikanen saisi kaksi tummuustekijää ja edustaisi siis kobolttiviolettia pesueeseen voisi siis kuoriutua joku visuaalinen violettikin :) Mutta tämä jää nähtäväksi. Jos poikasia edes tulee. Molemmat olisivat innokkaita pesimään, mutta pari on uusi ja Lilja on aiemmin muodostanut tiiviin parin veljensä Steven kanssa. Frodo on ollut halukas muodostamaan parin kenen tahansa kanssa joka vai on suostuvainen. Tämä pari on laitettu pesimään toissa päivänä, Lilja on jo tyhjentänyt pönttöä, ja vaikuttaisi pikkuhiljaa alkaa myös lämpenemään Frodon jutteluyrityksille.

Frodo on the left with Lilja

Kommentit