Kaksi kaunista

Aina ei mene kaikki kuten haluaisi ja menetin myös kakkospoikasen, eli Sadien ja Steven esikoisen. Sen takia kai vähän masennuin enkä oikein vieläkään jaksaisi päivittää, mutta pitää yrittää. Tärkeitä asioita ja kenties joku näistä voi myös oppia.

Ilmakupu koitui lopulta ongelmaksi, koetin saada siihen myös apua paikallisilta eläinlääkäreiltä ja spesialisteilta, vaikka tiesin, että lähialueella ei osata auttaa ja lintulääkärit ovat 4pv vanhalle poikaselle liian kaukana. Pelastin poikasen siis jo osittain kylmettyneenä Liljan pesästä 7.5. aamulla, sillä oli isoksi noussut ilmakupla sen kuvussa ja se löytyi pöntön nurkasta. Ruokin sitä siis taas itse sen päivän ja palauttelin välillä Liljan, välillä Sadien hoitoon ja yöksi otin riskin, vaikken sitä silloin tajunnutkaan, ja laitoin poikasen takaisin Liljalle, jossa sitä siis myös ruokittaisiin. Toisessa pöntössä se olisi odottanut minun ruokintaani asti, vaikkakin nälissään, mutta kenties myös hengissä. 

Ilmakupla oli siis yön/aamun ruokinnoista laajentunut, enkä osannut sitä oikein tyhjentää. Otin poikasta välillä pois Liljalta, mutta kupu tyhjeni huonosti. Tarkistin Liljan pönttöön tunnin välein, mutta se ei riittänyt, vaan löysin sen lopulta kuolleena, niin että sen kuvun/rinnan alla näkyi myös mustelma, joten kuolinsyy saattoi olla jokin muukin.

Tällaista ilmakupua tulisi siis hoitaa mahdollisesti säännöstelemällä ruokintaa (tästä tosin tarvitsisin lisää tietoa) ja hieromalla kupua jolloin avustetaan poikasta "röyhtäisemään". Röyhtäyttämisessä tulee olla oikea tekniikka, eikä sitä tule tehdä ilman ohjeita. En vain itse uskaltanut oikein hieroa, tein sen vain kerran kunnolla. Mikäli ilmaa ei tyhjennetä, poikasen kupu täyttyy vain ilmalla eikä se lopulta saa tarpeeksi ravintoa kasvaakseen. Ilmakupla voi kehittyä ensikertalaisvanhempien poikasille, kuten ykköspoikasellakin oli, mutta se hävisi ajan kanssa tai se voi kehittyä huonosta käsinruokintatekniikasta. Ajan myötä ja poikasen kehittyessä ja kasvaessa kuvun toiminta normalisoituu ja ongelma katoaa.

Uskon, että olisin voinut pelastaa ihan joka ikisen kuolleen poikasen, jos olisin tajunnut ajoissa, ettei Sadie niitä ruoki ja jos olisin pitänyt ilmakupupoikasen täysin käsinruokinnassa kunnes sen kupu taas olisi toiminut kunnolla. Olisin ja olisin ja jos ja jos.

Mutta molemmissa pöntöissä on siis nyt vain yksi poikanen. Sadien ja Steven hoitama Chiaran ja Bossin vauva on jo todella iso ja aivan ihana, se käpertyy käden sisälle lämmittelemään, kun kurkistan pönttöön ja siitä tulee väreiltäänkin tosi kaunis. En osaa vielä sanoa kumpaa sukupuolta nämä ovat, mutta minulla on vahva epäilys, että molemmat olisivat tyttöjä. Nuoremmankin rengastin tällä viikolla, sen väriksi arvelisin kenties spanglea, sillä pigmenttiä ei ole samalla tavalla kuin normaalilla opaalilla olisi. Edellisistä spanglepoikasista on kuitenkin sen verran aikaa, että varmuudella en osaa mennä sanomaan, mutta olisihan spangle aika ihana.

Kevätkin on vihdoin tullut tänne pohjoiseen ja tänäänkin on ollut niin lämmintä ja kaunista.

Kommentit