Postia ruokavirastolta

Sain eilen tulokset Jupiterin ruuminavauksesta. Kyseessä ei ollut rasvakasvain vain suurikokoinen munasarjakasvain, joka oli sitten puhjennut. Ja minähän en ollut Jupiteria käsitellyt sen tänne tultua että olisin kasvaimen huomannut se tuli niin alas vatsalle ettei sen profiilista osannut sitä katsoa. Nyt jälkeenpäin voin sanoa, ettei sen profiili ollut solakka alas asti, mutta näitä on helppo huomata nyt.

Kasvain on todennäköisesti aiheuttanut myös vahanahkamuutokset, kun se on mahtanut vaikuttaa hormoonitoimintaan. Jupiter onneksi oli reipas ja iloinen loppuun asti ja kuolema oli nopea, täytyy koettaa lohduttautua sillä. Lääkärissä kasvaimelle tuskin oltaisiin voitu tehdä enää mitään, koska se oli niin iso, enkä tiedä miten herkästi lopetusta oltaisiin ehdoteltu, koska Jupiter oli niin loistovointinen, mutta se olisi varmasti ollut silti armeliaampi tapa lähteä :( Nämä on näitä ikuisia lemmikinomistajan kysymyksiä. Jupiterin tapauksessa kuitenkin, se oli näennäisesti aivan terve lintu kuolemaansa asti.

Muutoin Jupiter olikin hyvässä kunnossa sen ikäiseksi linnuksi kävi ruuminavauksessa ilmi. Eli ilman tuota kasvainta se olisi saattanut elää vaikka kuinka vanhaksi. Sen maksassa oli jonkin verran keltaisuutta, mutta muut sisäelimet olivat kunnossa ja koska se oli innokas kasvissyöjä ja lähti reippaasti ulos häkistä ovien auettua, vuosia olisi mahtanut olla edessä vielä monta.

Olen ulkomaisilta undulaattifoorumeilta lukenut nyt paljon undulaattien munasarja sekä kivessyövistä. Se oireilee mm. vahanahkan kautta sekä toisen jalan voimattomuutena. Lisäksi voi olla höyhenten nyppimistä esim. vatsanalueelta. Kasvain on löydetty yleisimmin juuri 6v iässä ja useimmiten hoitoon on hakeuduttu kun eläin ei käytä toista jalkaansa.

Kommentit