Adoptoidut munat - Adopted Eggs

Pesintäosioon olen jo päivittänytkin munatilanteen, Sadiella on siis nyt pöntössä yksi oma muna ja kaksi munaa Chiaralta. Ensimmäisen Chiaran munan sujautin sekaan jo viime viikolla ja se on selkeästi hedelmöittynyt. Muna on vähän kuin joululahja etukäteen, sillä itse pariskuntahan on vielä pesintätauolla ainakin syksyyn asti, tällä hetkellä likimain kaikki lisätoimet on tehty jotta isossa häkissä ei kukaan innostuisi munimaan, mutta luonnonvalo lisääntyy niin voimakkaasti tällä hetkellä, että se selkeästi vaikuttaa parven aktiivisuuteen. Muita pareja isossa häkissä ovat Frodo ja Lilja, mutta Frodolla on ollut sulkasato, eikä tämä pari ole ollut viimeaikoina ollenkaan aktiivinen, Lilja istuu lähinnä itsekseen.

Ja kyllä, kaikki munat on merkattu, jotta osaan myöhemmin sanoa kuka on kukin ja rengastaa oikein sekä laatia sukutaulut :)

--

Parven koko vaikuttaa lintujen aktiivisuuteen monella tavalla. Ne ovat rohkeampia, äänekkäämpiä ja vietikkäämpiä. Viidestä kuuteen undulaattia on usein vielä melko rauhallinen ryhmä, vaikka poikkeuksiakin tietenkin löytyy - mutta lintumäärän lisääntyessä kymmeneen tai siitä yli, on jo odotettavissa selkeää pariutumista ja täten myös mahdollisia ongelmia - kuten ei toivottua munintaa tai riitoja pariskuntien kesken. Resurssiriitoja voi myös tulla, mikäli tilaa tai ruokaa (ruoka-astioita/paikkoja) ei ole tarpeeksi.

Vaikka meilläkin häkki on melko iso ja lentoaikaa kaikki päivät, mikäli emme ole poissa kotoa, iso osa linnuista silti valitsee jäädä häkkiin istumaan tai kilpailevat samoista istuma- tai ruokapaikoista. Toivon kovasti että lentohalukkuus vain lisääntyy uuden sukupolven myötä ja että tulevaisuudessa häkkiin jäisivät enää vanhukset.

Olenkin nyt arvellut vain laittaa nykyisen häkin kahteen osaan ja laajentaa sen kaksinkertaiseksi. Näin poistumisreitti tulee olemaan täsmälleen samanlainen kuin ennenkin, ja muutenkin tuttu häkki, säästän kustannuksissa ja pinta-ala kuitenkin tuplaantuu. Korkeus tulee todennäköisesti olemaan jotakuinkin sama, n. 160-170cm.

--

Sadie has gotten two of Chiaras "not-expected-eggs" in her nest and the other one is fertile by now. Her own egg from this second round was laid only on sunday, as was Chiaras other egg, so we don't know yet, if those are fertile or not.

I wouldn't want Chiara to lay any eggs, she's in the flying cage with the flock, with no stimuli for breeding, except increased natural light - but apparently she thinks otherwise. She has laid them either just straight off the perch or in a seed container, but not starting to sit on them or in any other way seem overly hormonal.

Kommentit