On Friday

We had to say goodbye to a little newly hatched baby. Sadie and Steves only fertile egg started hatching on thursday. I think I might have seen a pip even earlier, but the airsack was noticeable on thursday morning and I heard chirping from the egg in the evening. In my calculations though the hatching took far too much time and on friday morning, the baby was out, but dead, it still had the yolk sack, or the rests of it, attached to it by a thin thread, but no blood anywhere. Either it had not had the strength to ask for food, or Sadie abandoned it possibly because of the remaining yolk sack.

Now she's started a second round by herself when I haven't even removed all the empty eggs from the first round. But I will have to be careful now. I will have to take into consideration the possibility, that she might be a little too restless to be a mom, so if any more chicks will hatch I want to have another pair who can look after them if necessary. She's been out more often for quite some time now, letting Steve hop on her. I'm afraid that might also have slowed down the hatching process and weakened the baby.

Lucy is still sitting on hers but I think it's time I removed the eggs and let her rest.

--

Perjantaina aamusta saimme hyvästellä pienen vastasyntyneen. Sadien ja Steven ainokainen alkoi kuoriutumaan torstaina. Ensimmäinen piste näkyi jo keskiviikkona ja ilmapussi oli selkeästi näkyvissä torstaina aamusta. Seurasin etenemistä tarkkaan, sillä se tuntui vievän aikaa ja illasta kuulin munasta myös pientä sirkutusta, mutta en uskaltanut puuttua. Laskujeni mukaan, kuoriutuminen kesti kuitenkin aivan liian kauan ja perjantaina aamusta löysin pöntöstä enää kuolleen poikasen.

Poikasen keltuaispussi ei ollut vielä irronnut, tai ainakin se oli vielä kiinni pienessä kuoren palasessa, vaikkakin vain kevyesti. Verta ei kuitenkaan ollut missään, eikä varsinaista keltuaista ollut enää tietenkään jäljellä. Mutta ettei se ei ollut myöskään revennyt kuoriutuessa. Liian aikainen kuoriutuminen tai oikeammin - siihen puuttuminen - saattaa aiheuttaa verenvuodon juuri tämän "napanuoran" vuoksi, ja tässä tapauksessa niin olisi voinut käydä. Joko sitten poikanen ei ollut osannut tai jaksanut enää pyytää ruokaa tai emo oli sen hylännyt kenties juuri tämän epäkohdan vuoksi. 

Sadie on oma-aloitteisesti ruvennut uudelle kierrokselle ja muninut jo ensimmäisen munan. Se on jo viime viikolta asti ollut useammin ulkona ja antanut Steven nousta selkään, ja ne ovat myös paritelleet onnistuneesti.

EDIT. lisäys!!!

Olin viime viikolla laittanut Sadielle yhden Chiaran ja Bossin munan jonka Chiara oli muninut, ilman pönttöä siis keskiviikkona - ja nyt kun pönttö on tarjolla siirsin sen sellaiseen ihan vain varmuuden vuoksi ja valaisin sen juuri hedelmöittyneeksi! Tätä on siis alettu hautomaan 11/4 ja laskettu  aika C&B poikasella olisi 29/4.

Kommentit