Kesä on täällä!

Pesintähäkeissä kaikki hyvin, koiraat syövät innokkaasti tuoreruokaa ja syöttävät emoja, tytöt käyvät silloin tällöin kylpemässä voikukan lehdissä ja mustikan varvuissa ja palaavat taas takaisin hautomaan. Puutarhasta ja metsästä löytyy kaikki vihreä nyt ja sen lisäksi tarjoan pesintähäkkeihin päivittäin tuoreruokaa jossa on vaihtelevasti vihannesta, idätettyjä siemeniä, kananmunaa, quinoaa, couscousia, yrttejä ja niin edelleen. Olen lisännyt kalkkia tuoreruokaan aina niin kauan että viimeinenkin muna on munittu, vedessä on aluksi E-vitamiini lisää ja sen jälkeen normaalia vitamiinilisää. Molemmissa häkeissä on lintuvalo.

Kaikilla naarailla on tähän asti ollut hyvin hentoja verirantuja munissa, yhdessä tai useammassa, osassa kylläkin niin hentoja, että olen saattanut nähdä omiani. Lucyn lopputalven pesinnässä selkeimmät, joten voisin melkein tästä päätellä, että se pesintä oli todennäköisesti liian aikainen. Enkkupesinnät eivät ole ihan niin helppoja kuin australialaisilla, vaikka käytännön ongelmat ovatkin samat. Enkuilla taas ei myöskään niin herkästi ole sellaista ylivilkasta hormonaalista käytöstä liittyen pesintään, vaan ovat tosiaan paljon rauhallisempia ja harkitumpia - jos undulaatista voi niin sanoa.

Sadie on reippaana tyttönä muninut nyt 5 munaa joista viimeisin eilen iltapäivällä. Niistä ei yhdessäkään ole vielä havaittavissa hedelmöittymistä ja paritteluyritykset ovat myös minusta entisestään hiipuneet, joten todennäköisesti tälle parille ei ole nyt poikasia tulossa.

Ensimmäisen Chiaran ja Frodon poikasen odotetaan siis kuoriutuvan jo ensi viikolla ja poikaset on tarkoitus rengastaa. En aio turhia käsitellä poikasia, mutta pöntön siivouksen ja rengastusten yhteydessä varmaan saattaa ottaa muutamia kuviakin, joten niitä saatte vielä pari viikkoa odotella.

Pariskunnan jälkeläisten värivaihtoehtoja olen jo aiemminkin täällä pohdiskellut ja koska nyt pesitin kaksi opaalia (vaihtoehtojen ollessa aavistuksen vähissä sillä 3/4 naaraasta on opaaleja) ovat kaikki poikasetkin opaaleja. Opaalien pesitys keskenään tuottaa suuremmalla todennäköisyydellä "huonoja opaaleja" eli jossain määrin värivirheellisiä. Täydellisiä opaalimerkintöjä tosin en ole tainnut nähdä yhdelläkään undulaatilla, mutta tietoisesti ei ole tarkoitus väriä huonontaa. Linnun terveyteen sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, vaikka opaali x opaali parituksia muutoin tulisikin käytännössä välttää.

Keltanaamio ja harmaa ovat dominoivia mutaatioita ja niitä voisi sattua n. puolelle poikasista ja koska kumpikaan vanhempi ei ole vihreää linjaa, ei vihreitä poikasia ole odotettavissa ollenkaan. Chiaran kaneli periytyy vain koiraille piilevänä, mikäli Frodolla ei satu olemaan ko mutaatiota piilevänä itsellään jolloin mahdollisuus myös visuaalisiin kaneleihin on olemassa. Kaneli  poikasilla on syntyessään hailakan punervat silmät. Opaalipoikasten untuva on myös valkoista normaalin harmaan sijaan, joten kaiken näköistä jännää voi vielä seurailla ennen kuin lopulliset värit tulevat esiin. Yllätyksistähän ei voi sanoa yhtään mitään, nämä siis mahdollisia piileviä samankaltaisuuksia molemmissa emolinnuissa.

Chiran munat ovat paljon kookkaampia Sadien muniin verrattuna, joten arvaisin, että rengastus tapahtuu n. viikon iässä. Normaaleilla australialaisilla rengastukseen sai olla ikää jo liki 2 viikkoa, että rengas pysyi jalassa. Olen vain mahdollisesti matkoilla juuri rengastuksen aikaan, joten täytyy kouluttaa eläintenhoitaja suorittamaan rengastus mikäli en olekaan kotona ;)

Mutta ihanaa poikaskesää täällä siis odottelen! Mikäli kaikki kolme poikasta selviävät hyväkuntoisina ja terveinä maailmaan, niistä saattaisi myös joku voida lähteä uuteen perehtyneeseen ja rakastavaan kotiin.

Kommentit