Kuvia ja huolia

Tai eipäs liioitella, kuvia on vain yksi! Se on numero kaksi, eli Honda, Huyndai, tai Huawei. Olen kääntänyt sanat suomeksi ja makustelen tässä mikä olisi sopivin. Ehkä kuitenki Hiace, muodostettu sanoista sanoista High and Ace - kaikkea sitä oppii 😅 Se on suurella varmuudella poika, ykkönen vaikuttaisi edelleen tytöltä.


Mutta miksi kuvien otto eilen jäikin näin vähälle - tai otin useampiakin, mutta olivat aika liikkuvaisia yllättäen ja kuvista tuli suttuisia - oli että ehdin siinä sitten puruja vaihtaessani ja poikasia katsellessani huolestua, että onkohan Chiara lie harrastanut "over-grooming"-ia eli hoitovieteissään rapsutellut poikasilta untuvia pois. Ei taida olla yhtä ainoaa päivää poikasten ollessa pönttöiässä, etteikö yksi tai toinen asia huolestuttaisi...

Jos se on over-groomingia, eli jonkinlaista liiallista tai aggressiivista hoitamista, joka muuttuu negatiiviseksi vaikutuksiltaan, sitä on jatkunut vasta 1 tai maksimissaan 2 päivää. Poikaset on olleet ihan tavallisia pörröpalleroita ennen sitä ja nytkin mietin, lienevätkö lähinnä tahmaisia, koska vanhemmat syövät niin paljon tuoreruokaa että niiden omatkin höyhenet ovat koko ajan jossain töhnässä, joten tietenkin myös poikasten. Mutta parempi aina pelätä pahinta on mottoni.

Boss ei kuitenkaan osallistu varsinaisesti poikasten hoitoon aivan niin paljon kuin voisi, ja vaikuttaa siltä, että kun hän edes yrittää Chiara on heti pöntön suulla kerjäämässä itse sen sijaan. Viime pesinnässäkään Chiara ei kauheasti antanut Frodon syöttää vaan oli itse heti paikalla. Seuraan lintujen häkkielämää aika paljon ja Boss siis syöttää vain ja ainoastaan Chiaraa mutta tekee sitä paljon ja Chiara syöttää poikasia, vaikka tässä vaiheessa syöttövastuun pitäisi jo jakautua molemmille. Tällainen stressi, vaikka se olisi itseaiheutettuakin, voi olla naaraalle sen verran raskasta, että se päätyy epänormaaliin toimintaa, kuten vaikkapa juuri untuvan nikertämiseen. Varsinaista nyppimistä se ei vielä ole, mutta voi myös johtaa siihen. Tai olla johtamatta, mutta parempi aina odottaa pahinta - niin se vain on ja parempi aina epäillä pahinta, ettei oman huolettomuuden vuoksi satu jotain.

Äärimmäisenä toimenpiteenä nyppimistilaneessa on että nyppivä vanhempi siirretään lomalle ja toivotaan että koiras hoitaa poikaset. Tai jos se ei hoida niin vara-emo hoitaa tai viimeisenä vaihtoehtona, mikäli mikään muu ei toimi, ne pyritään käsinruokkimaan. Mutta en ole vielä ryhtymässä varsinaisiin toimenpiteisiin. Arvelin sen sijaan koettaa tarjota emolle jotain lisätouhusteltavaa, kuten hirssintähkän palanen pönttöön ja vihannekset myös jyrsittävässä muodossa tarjolla koko ajan. Nehän saavat tuoreruokaa vihanneslisällä monta kertaa päivässä, mutta se on aina muussattua/raastettua tms. Nakertelu sen sijaan saanee emon ajatuksia johdettua hetkeksi johonkin muualle kuin pöntössä möyriviin höyhenpalleroihin.

Myös hormonit saattavat olla syypää asiaan, toisinaan siksi, että emo haluaisi pesiä jo uuden kierroksen ja häätää nykyisiä poikasiaan pesästä, tai siksi, joka on myös mahdollista tässä tapauksessa, että emon pesintävietti on ohi ja se ei enää ole kiinnostunut poikasten hoitamisesta kuten sen pitäisi. Chiara kuuluu naaraisiin joiden vahanahka ei koskaan muutu tummanruskeaksi tai rosoiseksi, vaan on aina beige/vaalea tai vaaleansininen, joten pesintäkunnon toteaminen ei ole aivan niin yksiselkoista. Sen vahanahka oli voimakas beige pesinnän alettua, mutta on jo muuttunut taas sinisempään suuntaan.

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa aika kauan ja on tärkeää pystyä tunnistamaan nyppiminen, sillä seuraukset voivat olla vakavat. Nyppivä vanhempi myös usein toistaa käytöksen, varsinkin jos sitä ehtii jatkua ilman että asialle tehdään jotain ja nyppivä lintu ei välttämättä sovellu enää pesittämiseen ollenkaan. Mutta kuten olen tässä jo kirjoittanut, on monenlaista nyppimistä tai siihen liityksissä olevaa toimintaa ja samoin siis myös syitä siihen. Tällä hetkellä lääkkeenä nyt siis ohjelmaa äidille ja toivotaan, että saadaan suunnattua energiaa oikeaan suuntaan.

Ykkönen siis tänään 25pv, kakkonen 20pv ja sen jälkeen 3 nuorinta 18, 16 ja 14 päivää vanhat. Ensimmäisen voidaan olettaa hyppäävän ulos pöntöstä joskus ensi viikolla jo, joten toivotaan, että selvitään hyvin sinne asti.

Liljan ja Frodon pöntössä myös kaikki hyvin, uskon edelleen että poikasen löytyessä häkin pohjalta oli se tarttunut emon sulkiin. Uskomatonta kyllä. Liljan poikasilla on kuvut aina täynnä, Frodo hoitaa äitilintujaan hyvin.

Kommentit