Violetista - About violets

Lilja and Frodos fourth chick hatched today and that will be their last too. Two eggs remaining are light and dry. I took one of them away already, and left the other, though I'm sure it's no good. It was those two eggs I lifted up a week ago, when I was waiting for the first one to hatch and became so sad thinking it must have happened, or will happen to all of the eggs... But luckily I was wrong.

So I'm happily waiting for the colours to start appearing as there is a nice chance for some violets!

Violet is after all a dominant mutation, so the odds for getting a violet for a budgie chick is always 50%, but yes, you can also get tails 4 times a row... So it isn't a done deal just yet. Frodo will also be passing forward only skyblue, having no dark factors, and a skyblue violet will look like a cobalt. With Liljas cinnamon gene it's difficult for me to determine if she also has the cobalt gene, but it's likely. A cinnamon skyblue violet will on the other hand give away the violet colour too. But as none of the babies is a cinnamon (no red eyes) some of them might still inherit both the violet and the dark factor from Lilja and thus we get a visual violet. But a skyblue violet will be nice too. Even just a cobalt is something we don't have.

I've been planning to write some basics on how different mutations can be inherited, but it's a big field to cover and it will be difficult to cut it down. And this will be in finnish only., as there's plenty of info online both in swedish and english.

-- --

Liljan ja Frodon poikasluku kasvoi neljään 💕💕 kaksi viimeistä munaa olivat kuivuneita jo alkion alkukehituksessä. Toisen poistin nyt, toisen jätin vielä sillä en halua olla väärässä, mutta se on kuiva ja kevyt myös. Ne kaksi siis nostin pöntöstä viime viikolla tarkistaessani, kun odotin ensimmäistä kuoriutuvaksi ja saatoin jopa nostaa samaa munaa useamman kerran, koska olin tosiaan vakuuttunut siitä, että ne ovat melkein kaikki  kuivuneita.. tai että niille ainakin käy niin. No, munien kanssa ei kuitenkaan auta hätiköidä, ja olen jättänyt niitä kuivaneen oloisiakin pönttöön, mikäli eivät ole pinnalta rikki. Rikkoutuneesta voi taas sen pilaantuessa tarttua pöpöjä poikasiin.

Eiköhän sieltä siis joku violettikin tule tai useampi :) Violetti on dominoiva geeni ja tarkoittaa siis sitä, että vanhempi periyttää sen poikaselleen 50% todennäköisyydellä. Mutta voihan klaavaakin heittää neljä kertaa peräkkäin, joten aivan ei vielä pääse hihkumaan. Sama Liljan mahdollisen koboltin kanssa. Koboltti tarkoittaa että linnulla on yksi tummuustekijä, jota se periyttää 50%:lle. Frodolla niitä ei ole yhtään sen ollessa vaaleansininen, joten se periyttää kaikille jälkeläisilleen vain vaaleansinistä. Jos poikanen siis saa yhden tummuustekijän vanhemmaltaan on se ilmiasultaan koboltti (tai tummanvihreä, vihreässä linjassa). Jos se sen sijaan onnistuisi saamaan kaksi tummuustekijää, eli yhden molemmilta vanhemmiltaan, olisi se ilmiasultaan malva sinisessä linjassa tai oliivinvihreä vihreässä linjassa. Malvat ja oliivinvihreät ovatkin vähän harvinaisempia ja tällaiset kahden tummuustekijän linnut siis periyttävät tummuustekijän jokaiselle poikaselleen.

Meidän parvemme koostu likimain täysin vain vaaleansinisistä perusväriltään, joka on sääli. Lilja on ainoa toivo koboltin suhteen, vaikka harmaista en voikaan olla ihan täysin varma, esim. Teddy on tumma harmaa.

Violetti on myös siitä hieman hankala geeni, että sen ilmetessä yksinkertaisena vaaleansinisellä linnulla on se ilmiasultaan likimain koboltti, vaikka sillä ei olisikaan yhtään tummuustekijää... 😅 Joten vähän niitä saa tutkailla tarkempaa, että mahdollset violetit saadaan selville. Perusväriä haalentavat geenit, kuten harmaasiipi ja kaneli tuovat myös violettia paremmin esille, kuten Liljalla itsellään, mutta tähän pesueeseen ei kaneleita tullut ja harmaasiiven todennäköisyys on laiha.

Ajattelin illalla siivota H-pesueen pöntön ja kahdesta vanhimmasta ainakin voin ottaa silloin kuvat. Muut nahkapullerot ovat yleensä vain yhtenä harmaana myttynä. Niistä toiseksi nuorin on perusväriltään normaali :) Sen näkee harmaasta vauvauntuvasta. Se on viides normaalikuvioinen CC poikanen. Mm. paalin, inon ja myös kanelin untuva on valkoista.

Kommentit