Rengastuksen aika

Ensimmäinen poikanen on rengastettu sunnuntaina ja seuraavan rengastus olisi kenties huomenna, tai jo tänään, en ole nyt illasta päässyt vielä kurkistamaan pönttöön. Poikasia Chiaralla ja Bossilla on nyt 4 ja viides muna vaikuttaisi, vastoin aiempia havaintoja, olevan myöskin hedelmöittynyt, joten olin ilmeisesti unohtanut kirjata ylös seitsämännen munan muninnan. Pöntössä on kuitenkin vain viisi munaa, sillä yksi oli tyhjä ja yksi ei kuoriutunut.

Ykkösellä näkyi aamulla jo pigmenttiä ja se heilutteli siipiään ja juuri äsken kuulin pöntöstä myös innokasta läpytystä, kun poikanen on kokeillut siipiensä toimivuutta ihan kunnolla :)

Aika ihana pieni siivekäs perhe se on. Ei malta oikein edes odottaa kun ne kasvavat isommiksi! Värejä voi alkaa ounastelemaan n. 2 viikon päästä, toki joka päivä tästä eteenpäin näkee aina jotain uutta. Tämän pesueen kirjain on H. Tyttäreni mielestä ehdottamani Honda, Huawei, Huyndai ja Hedwig olisivat sopivat.

Näillä näkymin ei siis olla vielä edes puolessa välissä poikasten kuoriutumisia, nyt ollaan neljännessä ja mahdollisesti vielä 7 poikasta on tulossa... 

--

Muutama sana rengastamisen puolesta, jos sellainen toiminta linnun omistajana tai mahdollisena omistajana arveluttaa tai jos olet kasvattamassa tai pesittämässä ja harkitset rengastamista.

Rengastamisesta on aika ajoin paljon puhetta maailmalla, sekä sen hyödyistä että, - tai voisin ehkä sanoa erityisesti - sen haitoista. Rengas voi jäädä kiinni johonkin ja lintu voi loukkaantua irti räpistellessään, tai se voi pureutua linnun ihoon tahi jalkaan, mikäli rengas on jo alun alkaen on ollut väärän kokoinen. Joillakin kasvattajilla maailmalla on tapana hankkia "keskikokoisia" renkaita, jotka sopivat kenties useammalle lajille, mutta tämä johtaa siihen että pienimmillä linnuilla renkaat ovat liian löysiä ja suuremmilla lajeilla ne päätyvät liian tiukoiksi. Turvallinen rengas on aina lajikohtainen ja se sopii linnulle hyvin myös sen kasvaessa, ilman että se on liian löysä tai liian tiukka.

Renkaan hyödyistä sitten. Sekä Suomi että Ruotsi ovat sen verran pieniä maita, että kiertoon lähteneen linnun taustan saa oikeasti helposti selvitettyä, ei vain sen iän, vaan sukulaiset, piilevät geenit ja mahdolliset sukurasitteet - ihan vain, jos silla on tiedossa olevan kasvattajan rengas johon on mahdollista ottaa yhteyttä. Ruotsissa kaikilla rekisteröidyillä kasvattajilla on omat tunnisterenkaat.

Ostan itse mieluiten linnun jolla on rengas, jos en näe siitä suoraan että se on vielä poikanen, hae sitä kasvattajalta, tai voi muutoin olla vakuuttunut että se on kerrotun ikäinen. Renkaasta näet mistä se on tullut ja minkä ikäinen se on. Esimerksiki pystyn Jemmyn ja Teddyn renkaista näkemään, että ne ovat samalta kasvattajalta ja mahdollisesti läheistäkin sukua keskenään, enkä tule käyttämään niitä tämän vuoksi samoissa linjoissa.

Mutta nämä ovat ehkä enemmän kasvattajan näkökulmia asiaan. Toki moni saattaa pesittää lintuja ilman ajatuksia kasvattamisesta ja silloinkin nämä tiedot ovat yhtä kullan arvoisia. Rengastetun linnun omistajan tulee toki huolehtia, että häkki on siltä osin turvallinen, ettei tunnisterengas voi vahingossakaan jäädä kiinni mihinkään - mutta toki häkin tulee olla turvallinen joka tapauksessa, eivätkä modernimmat häkit taida olla millään tavalla tai mitenkään päin vaarallisia rengastetullekaan linnulle. Sama koskee toki myös vapaana oloa...

Vuosittain saadaan myös kiinni karanneita undulaatteja, ja miten helposti kaikki sen jälkeen kävisikään jos kaikilla niillä olisi tunnisterenkaat.

Näistä syistä ja myös oman kirjanpidon ja rekisterin vuoksi meidän kaikki poikaset saavat tunnisterenkaan, josta löytyy mm. syntymävuosi sekä poikasen numero. Käytän AC Hughesin alumiinisiä vuosirenkaita, joissa on vuosittain vaihtuva väri. Linnun iän saa siis selville vain katsomalla renkaan väriä. 2023 vuoden rengas oli/on tummansininen, 2022 ruskea (Teddy, Lilja, Steve), 2021 violetti (Jemmy, Lucy) ja niin edelleen.

Kommentit